Bertukar..

Assalamualaikum.
Back to the reality, duniawi.. Bismillah.

Pada yg kenal aku dr dulu. Korg mesti rasa knp dia ni lain..
Aku boleh agak :) jgn tipu! hahah.

Kalau sekarang ni mungkin aku berubah, berlitup sampai kebawah. Kalau boleh nk tutup terus semua tp kekadang aku pun rasa tak perlu sampai tahap tu heheh.
Pada yg baru kenal aku mungkin korang fikir aku ni mungkin tutup semua dr kecik. Tapi sebenarnya tak. Baru je..

Aku start pakai tudung pun drjh 4. belum sepenuhnya.. Kalau korang mesti dh pakai tudung kalau keluar rumah kan? Aku tak lg. Aku tak tutup sbb aku rasa aku kecik lg. Tp alhamdulillah mama pun tahu hukum hakam agama. Mama ckp, tunggu awk dh "" wajib pakai tudung. Aku ikut ajelah.

Masa darjah 4 aku terdedah dgn friendster hahah. Tipulah aku tak upload gmbr tak bertudung. Naik drjh 5 up sikit, fb. Aku tahu je dlm tu ada kwn aku, cikgu, sedara. Tp peduli apa aku, selagi boleh upload aku upload. Sampaikan kwn sendiri chat dgn aku, min awk tak takut ke kalau org tngk.
Aku tak kesah lg sbb masa tu pun aku belum "" hahah bukan nk belajar bertutup kan..

Masa akhir tahun darjah 5, aku start pakai tudung untk selamanya. Sbb aku rasa aku dh besar. Drjh 5 besar ah tu kan hahah. Korg kalau kenal aku sekarang, mungkin sikit sgt aku upload gmbr muka sendiri. Kalau ada pun 1,2. Aku boleh agak mesti org rasa aku ni tak suka bergmbr kot..

Tapi korg tk tahu aku masa kecik kuat main fb. Selalu upload gmbr, aku dulu tahu selfie menelfie ni hahaha. Tp bukan guna phone, kamera je. Bukak fb pun ikut laptop. Lainlah skrg terus ke phone. Memang tak sah kalau 1 album tu, gmbr yg sama je tp senyum lain hahah. "Ugly pic" aku ingt lg nama album tu. Kalau aku mcm tu lg, aku rasa skrg ni aku kena bash je. hahah dh tahu ugly nk upload lg. Aku sendiri mnyampah tngk diri dulu

Masuk form 1, tudung aku pun still singkat. Tak caye? Lantaklah hahah. Aku pun mcm student biasa jgk. Takde yg beza. Sinsing baju, selalu sgtlah. Beb naik sk men kot. Aku paling eksaited nak pakai baju putih haha. Dh selalu sk rendah pakai wrna kuning je.

Akhir form 1, aku kuat main twitter pulak. Up to date jgk aku ni hahah. Semua laman sosial ada. Aku tak tahu main twitter mula-mula ni. Aku main follow jelah siapa-siapa. Mungkin Allah dh takdirkan aku jumpa Kak Kaa kot.

Dia cerita kisah dia. Kisah hijrah dia, dr masa tu aku start retweet apa yg dia tweet. Aku admire dia dlm diam. Dia tubuhkan "Team Hijrah" aku ni bdk kecik lg, aku ikut je apa org buat. Team Hijrah ni semua negeri ada. So, aku tekad lah cari dkt fb. Alhamdulillah ada, aku pun joinlah.

Aku rasa ditarbiah sgt-sgt dlm group ni. Semua yg aku baca semua pasal islam. Aku terdetik nak tahu dlm semua perkara. Aku start explore. Aku ikut cara diaorg pakai. Dari situ jgk aku terdedah dgn akak akak niqabis. Aku ingt pakaian ni dkt arab je.

Aku pun start lah tweet pasal agama ni.. tipulah dlm masa sejam tu aku tweet brp bnyk. Kekadang apa yg dlm google pun aku paste, bdk kecik post je apa yg dia rasa nak hahah. Tanpa aku fikir benda tu sahih ke tak. Sampai satu tahap aku kurung dlm bilik, sbb kakak aku larang dh tweet. "Awak ni tweet pasal benda ni, tp buat pun tak" yee masa tu aku mmg rasa down gila wpun betul apa dia ckp.

Aku kurangkan tweet aku. Aku tengok akak akak ni pakai tudung labuh. Aku cuba pakai. Dulu aku ni tegar pakai shawl, so dr haritu aku stop pakai shawl. Aku pakai tudung bidang 60. Masa tu tak silap, mama abah pergi buat umrah. Mama bawak balik purdah, so aku try lah pulak pakai purdah tu. Tapi on-off lagi. Rimas weh

Aku punya berkobar ikut akak-akak ni. Sampai aku rasa aku nk pindah sk. Aku cari dkt internet, sk sk dkt m'sia. Aku pilih, Maahad Tahfiz. Aku diamkan je benda ni. Sbb confirm ke tk belum tahu lg. Sebenarnya, seminggu sebelum start sk. Kitaorg ada minggu orientasi untk pelajar baru. Alhamdulillah ada yg sebaya dgn aku pun baru masuk. Masa tu aku form 2..

(cont)

1 comment:

  1. Wuuu min, mantop lah cerita! 

    ReplyDelete