Aku Benci 'Dia' - Part 4

Harif mengimbas kembali zaman persekolahannya. Ketika Harif bertingkatan 3 dia tercebak dalam ponteng sekolah, vandalisme dan kes buli bersama kawan-kawannya yang lain. Ketua kumpulan mereka ialah Muhammad. Muhammad terkenal dengan kes-kes disiplinnya di sekolah.

Buku rekod disiplin mereka adalah tertinggi dicatat. Antara rekod-rekod mereka, kes membunuh seorang pelajar adalah paling teruk.

Kes ini diketahui apabila salah seorang pengawas di sekolah mereka ternampak situasi itu. Dia memukul mangsa buli itu terlalu teruk sehingga pelajar itu masuk wad dan terus komakan diri. Disebabkan kes ini, mereka sekumpulan digantung sekolah selama 3 bulan. Selepas 3 bulan sekolah diberitakan pelajar itu sudah meninggal dunia.

Pelajar itu ajalnya dijemput hanya kerana tidak mahu memberi duit belanjanya kepada kumpulan ini. Dengan itu mereka terus dibuang sekolah dan menangguh untuk mengambil peperiksaan menengah rendah (PMR).

Kes ini membawa mulut pada semua penduduk di kampung. Mereka tidak sangka akan perangai Muhammad. Lebih-lebih lagi kedua ibu bapanya. Selepas mereka mendengar berita itu, bapa Muhammad diserang sakit jantung. Beberapa hari selepas itu, bapanya sudah menemui Ilahi.

Muhammad kesal akan perbuatannya. Pada malam bapanya meninggal, dia termimpi dalam keadaan gelap gelita. Dia mendengar tangisan dan ombak api disekelilingnya. Sungguh panas! Dia sedar badannya sudah separuh terbakar dari dijilat api. Dia meraung meminta pertolongan. Tidak lama kemudian, dia melihat seorang lelaki datang padanya. Lelaki itu terlalu bercahaya dan lelaki itu ialah bapanya.

"Anakku, bertaubatlah! Jika kamu tidak bertaubat, kamu akan merasai kepanasan itu selama-selamanya di api neraka!" pesan bapanya.

"Ayah! Tolong Muhammad! Tolong!" menjerit Muhammad meminta pertolongan.

Muhammad terbangun dari tidur dalam keadaan cemas dan ketakutan.

-bersambung-

No comments:

Post a Comment