Photographer terjun.

Haii, assalamualaikum! So harini nk post something pasal perkahwinan kazen aku kehkeh..

Mungkin org tngk aku ni over excited psl walimah ni, tp bagi aku yelah siapa tk excited tngk kazen sendiri kahwin? Lagi lagi keknis cucu no 2 out of 19. So aku tekad nk jd pgrapher dia,wpun aku tahu dia hire pgrapher lebih professional kahkah. Mula mula aku ingat nk buat vid ala ala trend skrg. Tp ilmu psl tu satu habuk pun tkde.

Aku nak gaklah share 'kerja hasil tangan' aku kan :b tp tkdelah letak semua. Kalau nk tngk semua pi tngk dkt fb.

                 
Tkleh lah share bnyk bnyk kan, nnti pgrapher professional komen lak kahkah. Gmbr atas ni time belah pihak ppuan. So tu lah keknis, insikior dia tk payah ckp lah haha




Ok yg ni pulak time sambut menantu,so belah pihak laki lah. Memang aku tekad time ni aku tknk jd pgrapher sbb masa walimah belah ppuan, aku lansung tkde dlm gambar! T.T tapi apakan daya time rombongan ni, semua org ada pegang benda tinggal aku sorg je tak pegang apa apa. Kakak aku kasi phone dia, apa lagi ambik gambar lah jwbnya... bayangkanlah aku keluar dr rombongan tu jalan awal dulu semata mata nak ambik gambar diaorg. Hwaa


Selain gambar gambar ni. Aku buat satu album, lekat dlm ni semua. Aku nak hadiahkan dkt keknis hihi. Oklah tu je post kali ni kehkeh. Byeee assalamualaikum


Ragam

Assalamualaikum, eheh.
Alhamdulillah masih lg dlm realiti, duniawi.



Kali ni cerita bab pakai niqab wpun baru 2 tahun (alhamdulillah) moga Allah beri kekuatan untk istiqamah hendaknya. InsyaAllah

First pakai nk cuba-cuba je. Mungkin Allah bg nikmat dan terdetik dlm hati untk pakai Alhamdulillah. Dah cerita serba sikit mcmana tahu niqab ni dlm post sebelum ni 'Bertukar..' Ok kali ni nk cerita lebih fokus pd niqab heheh.

Tbh, kalau berjalan kita yg menunduk sbb semua pakat tngk mata ._. Ada jelah kata kata dr org, kalau korg selalu jalan dgn berniqab tahulah kot heheh. Apa yg bagus diaorg bg salam alhamdulillah, tunduk bila berjalan. Jarang sgt nk jumpa.. Tp alhamdulillah ada lah jgk. Antara convo org selalu kasi? ;

         'Assalamualaikum..'
         'Ninja-ninja!'
         'Jalan elok-elok'
         'Mak, tengok tu'
         'Alien ke ni mak?!'

Paling tkleh bla yg bawah sekali hahah. Nasib bdk kecik xD  Tp paling ngeri bila makan mmg org ckp tkpe Islam tu mudah boleh je cabut purdah tu. Tp bg aku selagi boleh pakai, aku pakai. Cuba korg tengah makan ada org pandang apa korg rasa? hahah. Tak makan serius tak makan.. Purdah comot mmg dh common. Nasi atas riba haha ganaih makan. Tp kalau ada tempat tkde org mmg cabut je. Setakat ni tkde lg makan mee pakai purdah mmg penuh kuah lah. So, korg kalau nk makan boleh je cabut asalkan tempat tu strategik insyaAllah Allah permudahkan.

Korg ingt pakai niqab ni semua nya dipandang cantik ke? :) Ada kalanya tak. Serius talk ada kala tu rasa dia sampai tahap nk cabut. Org mengata kita.. fuh

Bukan nk ckp apa lah, Allah kurniakan pada setiap org ni perasaan. Perasaan kecewa, sedih, marah Allah bg. Adilkan? Mcm tulah jgk dgn pakai niqab ni. Aku bukan nk kondem siapa-siapa tp kalau korg duk ckp dkt niqabis, aku pun terasa gak.. Statement yg upload gmbr, aku setuju.

Tapi, ada sesetengah manusia mungkin dia tk reti nk tegur kut.. Ada haritu aku nmpk dkt fb, dia screenshotnya gmbr niqabis ramai-ramai, gmbr tgn pakai handsocks lps tu kutuk-kutuk. ya Allah tk perlu lah mcm tu. Aib org kot. Tegur dlm diam kan boleh? ;)  tkpun komen baik-baik. ni tk terus tengking.. paling tak setuju gmbr tgn pakai handsocks ya Allah gmbr tgn pun tk boleh? manalah tahu org tu nk jual handsocks tu ke, cpt sgt... ok istighfar..

Sebenarnya bnyk lg pasal benda ni. Tntg pakaian pun org komen.. Ya aku setuju sgt wrna hitam paling sesuai. Tapi takkanlah baju/tudung pun tak boleh selain hitam? Aku rasa boleh je kut kalau dia tak tarik perhatian org. Kesianlah dkt diaorg, nk pakai fesyen sikit pun tk boleh. Bukan fesyen sgt cuma pakai tudung labuh tp wrna lain. Tkpelah bg yg 'kata-kata', aku harap pemakaian dia bg contoh pada muslimat :) aku bukan keyboard worrior, berpihak. tp aku ckp atas sekadar aku juga manusia.

Aku ckp ni bukan apa sbb pengalaman aku sendiri. Ada yg tegur baik aku terima, tp ada yg tegur secara terang-terangan...tkpe benda dh lepas :) Alhamdulillah Allah beri lg aku kekuatan untk berniqab sepenuhnya. Bg aku, apa yg ma abah aku ckp ok aku teruskan. Tak perlu kot ikut kata org..

Ok last, pd yg berniat untk pakai, korg tajdid niat betul-betul. Benda ni bukan main-main, kalau korg kuat, insyaAllah Allah bantu. Kalau ada org tegur terima jelah untk kebaikan sendiri ambil yg jernih. Sentiasa husnuzon, mungkin tu ujian Allah. Tp jgn kerana ujian tu korg rasa down. InsyaAllah istiqamah selama-selamanya. Sebelum nk berniqab dkt muka, korg berniqab hati dulu. Aku pesan ni dkt diri sendiri jgk. Sentiasa baiki niat. Oh ya, selamat jaga nafsu untk upload gmbr slps ni! hahah. gurau je, upload jelah selagi tak timbul fitnah.

Jaga iman, jaga niat. Yg baik dtg dr Allah, yg buruk tu dr dari aku sendiri. Assalamualaikum :)

Bertukar .. (II)

Aku masuk ni aku lansung tak kesah sama ada kawan ke tak. Tapi Alhamdulillah ada lah jgk teman aku sebaya. Sbb bdk baru bnyk form 1. Senior lah dlm tu ceh. Kwn aku ni dia pakai purdah. Kitaorg mmg rapat, ke mana pergi mesti berdua. Yelaa bdk baru haha.

Aku perati je dia pakai purdah hahah. Mungkin masa tu Allah detikkan hati aku. Mcm2lah tnya dia. Dia mengaji, masyaAllah sedap. Dia femes dkt twitter sampaikan dkt Maahad tu ada org kenal. Banyaklah benda aku belajar dari dia. Aku pernah ckp dkt dia yg aku pernah pakai purdah ni. Pastu dia cuba tarik perhatian aku pasal purdah ni.

Awak tahu tak, kalau kita pakai purdah ni kan. Org takkan nmpk muka kita. Tkdelah kalau kita pergi mana-mana org mengata tentang kita. Kalau kita berckp pun org tak berbau mulut kita hahah.

Sempat lagi dia bergurau hahah.

Aku cuba tengok cara dia makan, tp syg dkt Maahad ni dia pisahkan laki dgn ppuan. Jadi dia bukak jelah purdah dia hahah.

Pernah tnya dia tahu dr mana Maahad ni. Dia ckp dia tngk dkt internet. Sama jgk mcm aku. Kitaorg tak tahu knp, kitaorg tak tahan duduk dkt situ. Baru orientasi. Sampai 1 malam tu, aku dgn dia beresak esak nangis nk pindah balik haha. Mungkin kitaorg rasa lain.. berjauhan.

So, aku sekejap je duduk dkt Maahad tu. Orientasi seminggu + separuh hari sk. hahaha korg jgn pernah labelkan aku budak Maahad. tak layak. kejap sgt hahah. Dia pun pindah tp dia sempat hafaz 1 juz jeles lah jgk. Tp dia pindah gak lepas tu hahah.

Balik dari sk tu, terus aku masuk balik sk asal. Nasib baik tak ambik lagi surat berhenti. Jadi, diaorg peliklah jgk knp first day aku tak pergi sk. Aku rahsiakan je. Takut jd bahan ketawa hahah. Jadi aku pakai tudung labuh dkt sk asal. Ada lah gak terkejut.

Pertengahan tahun form 2kot tak silap, aku cuba balik pakai purdah ni. Oh ya, masa dkt Maahad tu bnyk jgk aku belajar cara pakai. Aku start pakai handsocks,stokin, tudung labuh.

Dan alhamdulillah sampai skrg aku berpurdah :) Thanks to Allah. Cantik sgt aturan Allah. Dan terima kasih jgk pada yg hadir dlm hidup aku wpun sekejap, tp buat aku ditarbiah dlm pemakaian. Dan aku pilih untk menutup hingga akhir hayat aku. InsyaAllah.

Jadi korg sbnrnya tahu aku mcmana. Aku pun org biasa. Aku pun pernah remehkan aurat ni. Bagi aku, aku kecik lg. Aku still pakai tudung. Tapi aku baru sedar, aku pakai tudung tp lengan aku terdedah. Kaki pun tak tutup. Upload gmbr selalu untuk tontonan umum.

So aku decide, aku jarangkan upload gmbr. Sbb aku tahu aku kena jaga imej niqabis ni. Nanti aku upload org lain kena. Aku sendiri rasa jeles tngk org lain upload gmbr sendiri. Tp, untk kebaikan aku dgn org lain aku sabar dgn nafsu nk upload haha.

Korg, benda ni tak susah pun kita nk berubah. Asalkan ada niat, insyaAllah Allah permudahkan. Korg skrg boleh pakai je tudung apa asalkan labuh tutup dada pun dh cukup. Tp seeloknya labukan lg. Aku nasihat ni sebagai rakan,adik,kakak atau apa-apa jelah. Sbb kita bersaudara. Aku nasihat korg pun, aku nasihatkan diri aku dlm masa yg sama. Mungkin cerita aku tak berapa nk interesting tp aku dh lama nk kongsi.

Korg jgn fikir korg je rasa panas. Semua muslimat diwajibkan tutup aurat, adil lah kan? Kalau korg fikir korg panas skrg, korg tak tahu nanti ayah,abang,adik laki kita yg panas dkt Sana. Sbb tanggungkan dosa kita. Tak kesian ke,,

Korg cuba,wpun sikit ok? Sbb takkan nk tunggu hidayah Allah baru nk berubah. Diri sendiri pun kena usahakan jgk. Aku doakan kita jauh dr sifat yg tak baik, diterangkan hati untk berubah. InsyaAllah kita boleh. Ingt kita ni bidadari dunia! :) Waallahualam' apa yg baik dtg dr Allah, apa yg buruk tu dtg diri aku.

Jgn anggap aku org yg alim, aku pun masih belajar.

Bertukar..

Assalamualaikum.
Back to the reality, duniawi.. Bismillah.

Pada yg kenal aku dr dulu. Korg mesti rasa knp dia ni lain..
Aku boleh agak :) jgn tipu! hahah.

Kalau sekarang ni mungkin aku berubah, berlitup sampai kebawah. Kalau boleh nk tutup terus semua tp kekadang aku pun rasa tak perlu sampai tahap tu heheh.
Pada yg baru kenal aku mungkin korang fikir aku ni mungkin tutup semua dr kecik. Tapi sebenarnya tak. Baru je..

Aku start pakai tudung pun drjh 4. belum sepenuhnya.. Kalau korang mesti dh pakai tudung kalau keluar rumah kan? Aku tak lg. Aku tak tutup sbb aku rasa aku kecik lg. Tp alhamdulillah mama pun tahu hukum hakam agama. Mama ckp, tunggu awk dh "" wajib pakai tudung. Aku ikut ajelah.

Masa darjah 4 aku terdedah dgn friendster hahah. Tipulah aku tak upload gmbr tak bertudung. Naik drjh 5 up sikit, fb. Aku tahu je dlm tu ada kwn aku, cikgu, sedara. Tp peduli apa aku, selagi boleh upload aku upload. Sampaikan kwn sendiri chat dgn aku, min awk tak takut ke kalau org tngk.
Aku tak kesah lg sbb masa tu pun aku belum "" hahah bukan nk belajar bertutup kan..

Masa akhir tahun darjah 5, aku start pakai tudung untk selamanya. Sbb aku rasa aku dh besar. Drjh 5 besar ah tu kan hahah. Korg kalau kenal aku sekarang, mungkin sikit sgt aku upload gmbr muka sendiri. Kalau ada pun 1,2. Aku boleh agak mesti org rasa aku ni tak suka bergmbr kot..

Tapi korg tk tahu aku masa kecik kuat main fb. Selalu upload gmbr, aku dulu tahu selfie menelfie ni hahaha. Tp bukan guna phone, kamera je. Bukak fb pun ikut laptop. Lainlah skrg terus ke phone. Memang tak sah kalau 1 album tu, gmbr yg sama je tp senyum lain hahah. "Ugly pic" aku ingt lg nama album tu. Kalau aku mcm tu lg, aku rasa skrg ni aku kena bash je. hahah dh tahu ugly nk upload lg. Aku sendiri mnyampah tngk diri dulu

Masuk form 1, tudung aku pun still singkat. Tak caye? Lantaklah hahah. Aku pun mcm student biasa jgk. Takde yg beza. Sinsing baju, selalu sgtlah. Beb naik sk men kot. Aku paling eksaited nak pakai baju putih haha. Dh selalu sk rendah pakai wrna kuning je.

Akhir form 1, aku kuat main twitter pulak. Up to date jgk aku ni hahah. Semua laman sosial ada. Aku tak tahu main twitter mula-mula ni. Aku main follow jelah siapa-siapa. Mungkin Allah dh takdirkan aku jumpa Kak Kaa kot.

Dia cerita kisah dia. Kisah hijrah dia, dr masa tu aku start retweet apa yg dia tweet. Aku admire dia dlm diam. Dia tubuhkan "Team Hijrah" aku ni bdk kecik lg, aku ikut je apa org buat. Team Hijrah ni semua negeri ada. So, aku tekad lah cari dkt fb. Alhamdulillah ada, aku pun joinlah.

Aku rasa ditarbiah sgt-sgt dlm group ni. Semua yg aku baca semua pasal islam. Aku terdetik nak tahu dlm semua perkara. Aku start explore. Aku ikut cara diaorg pakai. Dari situ jgk aku terdedah dgn akak akak niqabis. Aku ingt pakaian ni dkt arab je.

Aku pun start lah tweet pasal agama ni.. tipulah dlm masa sejam tu aku tweet brp bnyk. Kekadang apa yg dlm google pun aku paste, bdk kecik post je apa yg dia rasa nak hahah. Tanpa aku fikir benda tu sahih ke tak. Sampai satu tahap aku kurung dlm bilik, sbb kakak aku larang dh tweet. "Awak ni tweet pasal benda ni, tp buat pun tak" yee masa tu aku mmg rasa down gila wpun betul apa dia ckp.

Aku kurangkan tweet aku. Aku tengok akak akak ni pakai tudung labuh. Aku cuba pakai. Dulu aku ni tegar pakai shawl, so dr haritu aku stop pakai shawl. Aku pakai tudung bidang 60. Masa tu tak silap, mama abah pergi buat umrah. Mama bawak balik purdah, so aku try lah pulak pakai purdah tu. Tapi on-off lagi. Rimas weh

Aku punya berkobar ikut akak-akak ni. Sampai aku rasa aku nk pindah sk. Aku cari dkt internet, sk sk dkt m'sia. Aku pilih, Maahad Tahfiz. Aku diamkan je benda ni. Sbb confirm ke tk belum tahu lg. Sebenarnya, seminggu sebelum start sk. Kitaorg ada minggu orientasi untk pelajar baru. Alhamdulillah ada yg sebaya dgn aku pun baru masuk. Masa tu aku form 2..

(cont)